A ben pocs minuts de la sortida d'Altafulla en direcció a Tarragona trobem aquest espai on podem descobrir la relació de la natura i una de les activitats humanes que han transformat la nostra història: l'agricultura.
Article de Xavi Chamorro.
A les comarques tarragonines, als contraforts de la Depressió Central, molt a prop de Santa Coloma de Queralt a la comarca de la Conca de Barberà neix el riu Gaià. Recull les aigües de Brufaganya i la Serra de Queralt. Al seu trajecte cap al mar travessa la serralada prelitoral, passa pel conjunt cistercenc de Santes Creus. En arribar al Catllar un pantà construït el 1975 esmorteeix la seva embranzida. Des d'allà es deixa caure per torbar-se amb el mediterrani a prop d'Altafulla. El sediments aportats pel riu amb el pas dels anys han format la plana al·luvial de les Hortes de Tamarit on es troba l’Hort de la Sínia. La plana és presidida des del damunt d'un turó arran de mar pel majestuós Castell de Tamarit on es conserven en molt bon estat les restes de l’antiga Vila Closa. Al peu d'aquesta fortificació hi ha la platja de Tamarit i la cala Jovera de gran interès natural i paisatgístic.
Per accedir a aquest entorn privilegiat de la Costa Daurada on esdevenen la major part de les activitats de l’Hort de la Sínia es pot anar per l’itinerari adaptat “Natura per a tothom” que transcorre pel marge dret de l’Espai Natural de la desembocadura del riu Gaià. Aquí trobem la primera sorpresa: el bosc de ribera i la seva fauna associada.
Al voltant de Tamarit hi trobem diferents itineraris per passejar a peu o en bicicleta. L’Hort de la Sínia, com Centre d'interpretació del Baix Gaià, facilita informació detallada de com realitzar-los i sovint organitzen trobades personalitzades per sortir a descobrir aquest entorn. Són antics camins rurals recuperats que formen part de la coneguda Anella Verda de Tarragona; la Ronda Verda i la Ruta dels Castells del Baix Gaià. Tots ells et permetran conèixer el Patrimoni Històric, Natural i Cultural de Tamarit i el Baix Gaià.
Per conèixer l’essència d'aquest projecte, les paraules d'en Joan Vives, impulsor i responsable del mateix:
El meu avi tenia un hort que impressionava la mirada, era un hort a les Hortes de Tamarit, és l’hort que ara s’anomena “L’Hort de la Sínia”. Han passat molts anys de quan el meu avi conreava aquestes terres, i després ho va fer el meu pare. Recordo les seves lliçons, les mans endurides pel camp i les hortalisses que són sinònim de vida.
Amb el pas dels anys l’hort s’ha convertit en una finca agro-ecològica. Porta quinze anys en funcionament i es dedica a l’educació ambiental i a la formació per fer arribar a nens i adults el món de l’hort ecològic, de la saviesa de les plantes medicinals, de la funció fonamental de les abelles en el nostre entorn, de la riquesa de l’espai natural.
“L’Hort de la Sínia” té una extensió d'una hectàrea de cultiu ecològic d'hortalisses i d'arbres fruiters, així com mitja hectàrea de cultiu de plantes aromàtiques i medicinals. S’hi poden realitzar activitats a l’aire lliure així com en d'altres espais per gaudir a l’exterior com són l’Espai de Benestar, el Jardí del Sentits, el Camí Sensorial… Tenen una cuina on elaboren menjars ecològics i naturals, una Eco-botiga en la que venen les verdures, hortalisses i fruites de l’hort, així com altres productes ecològic i l'Eco-bar per assaborir tisanes, sucs i cerveses de productors locals. Les aigües residuals dels serveis, van a parar a una depuradora biològica que desprès de completar el seu cicle per la llacuna, són re-utilitzades per a regar els arbres fruiters. Les instal·lacions, entre elles, les aules, la cuina i l’eco-botiga, funcionen majoritàriament amb energies renovables, els serveis funcionen gràcies a un sistema solar fotovoltaic i a un petit aerogenerador. El bombament de l’aigua per a regar el fan omplint la bassa des de l’antiga Sínia amb un sistema de bombament fotovoltaic i un molí de vent.
En properes entrades us aproparem als tallers i activitats que regularment s’organitzen a l’Hort de la Sínia.